Warto jeść kalafiory, i to jak najczęściej. Zawierają one cenne związki roślinne, które nie tylko chronią nas przed rakiem, ale także odmładzają. Zawarty w tej roślinie sulforafan utrudnia rozmnażanie się komórkom nowotworowym i zapobiega przerzutom!
Składniki (kalafior):
> średniej wielkości kalafior;
> 4 łyżki stołowej mąki ryżowej;
> pół szklanki wody;
> 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
> pół łyżeczki solo.
Składniki (sos barbecue):
> łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego;
> 2 łyżki stołowe ketchupu;
> łyżka stołowa musztardy;
> pół szklanki wody;
> 2 łyżki stołowe sosu sojowego;
> 1,4 łyżeczki chili;
> 1 łyżka stołowa miodu.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i osusz kalafior, a następnie podziel go na różyczki. Mąkę ryżową zmieszaj z wodą i przyprawami. W tak zrobionym cieście obtocz różyczki kalafiora. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kalafior i piecz około 20 minut. W tym czasie przygotuj sos barbecue: zagotuj wodę, dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i na małym ogniu gotuj przez około 10 minut. Upieczony kalafior maczaj w sosie! Smacznego!
Składniki odżywcze:
Węglowodany: 30 g.
Białko: 6 g.
Tłuszcz: 0,5 g.
Energetyczność: 128 kcal
Smacznego! 
Sprawdź też inne PRZEPISY.
Może zechcesz upichcić coś jeszcze:
Kotleciki z tuńczyka (365 kcal)
Duszony kurczak z ryżem i zielonym groszkiem (900 kcal)
Makaron penne w pomidorach i bazylii (400 kcal)
Bananowe naleśniki z mąki owsianej (480 kcal)
Kolacja – Lekki krem z cukini (300kcal)