Zielony groszek to prawdziwa bomba zdrowotna. W tych zielonych kuleczkach znajdziemy witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, a do tego wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor oraz fosfor!
Składniki:
> filet z kurczaka (150 g),
> woreczek ryżu basmanti,
> 50 gram groszku zielonego,
> 100 g jogurtu naturalnego 1,5%,
> 1 łyżka stołowa mąki,
> 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego),
> sól, pieprz, koperek.
Przygotowanie:
Do gotującej się i osolonej wody wrzuć na 20 minut torebkę ryżu. Następnie fileta z kurczaka opłucz, wysusz, pokrój w kostkę i wrzuć do głębokiej miski. Dodaj przyprawy, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej lekko patelnię, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć pokrojonego kurczaka i smaż przez około 5 minut. Do miseczki wlej jogurt naturalny, 2 łyżki stołowe ciepłej wody oraz dwie płaskie łyżeczki mąki. Wymieszaj wszystko dokładnie do jednolitej konsystencji. Gdy filet się już usmaży, wlej na patelnię zawartość miseczki, dodaj groszek i koperek. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Ryż wyłóż na talerz i polej go zawartością patelni.
Wartości odżywcze:
> Węglowodany: 98 g,
> Białko: 50 g,
> Tłuszcz:27 g.
Energetyczność: 850 kcal
Smacznego! 
Sprawdź inne przepisy!
Może zechcesz upichcić coś jeszcze?
Gotowany na parze filet z miruny z ryżem curry (560 kcal)
Bananowe naleśniki z mąki owsianej (480 kcal)
Makaron penne w pomidorach i bazylii (400 kcal)
Obiad – Kurczak curry z ryżem i czerwoną papryką (400 kcal)
Kolacja – Lekki krem z cukini (300kcal)