Bazylia jest ziołem leczniczym i przyprawą o bardzo aromatycznym smaku. Dodajemy ją do wielu potraw na zimno i na gorąco. Oprócz walorów smakowych jest doskonałym składnikiem wspomagającym o właściwościach leczniczych. Możemy ją kupić świeżą lub suszoną w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Najlepiej jednak posadzić sobie ją w doniczce. W każdej chwili, czy do pesto, czy twarożku, możemy zerwać kilka świeżych listków z kuchennego parapetu!
Jakie właściwości ma bazylia? Oprócz jej walorów smakowych, warto wiedzieć o atrybutach leczniczych i kosmetycznych.
Właściwości lecznicze bazylii
1) jest zalecana przy wzdęciach i niestrawności po ciężkostrawnym posiłku,
2) ma działanie podobne do melisy – działa uspokajająco,
3) obniża temperaturę ciała przy gorączce,
4) zawiera dużo witaminy A, co korzystnie wpływa na nasz wzrok,
5) olejki eteryczne (przede wszystkim eugenol) w niej zawarte mają działanie przeciwzapalne,
6) sok z liści bazylii wykorzystywany jest przy ugryzieniach owadów.
Właściwości kosmetyczne bazylii
1) tonik z wyciągiem z bazylii doskonale eliminuje trądzik i problemy skórne,
2) wykorzystywana w produktach kosmetycznych oczyszczających ciało,
3) olejki o aromacie bazylii korzystnie wpływają na układ nerwowy,
4) jest doskonałym dodatkiem do samodzielnie robionego mydła.
Warto wiedzieć, że bazylia postawiona na kuchennym parapecie nie tylko ładnie wygląda i jest dodatkiem wielu dań, ale również odstrasza owady i komary! Możesz ją wykorzystać jako kadzidełko w domu. Korzystnie wpłynie na zapach w pomieszczeniu oraz zagwarantuje dobre samopoczucie. Przesądy mówią… że listek bazylii w portfelu jest dobrym magnesem na pieniądze.
Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.
Mogą zainteresować Cię także:
Bardzo OWOCny artykuł (dla twojego organizmu)
Zielnik#2 Kilka słów o oregano
Gorzka czekolada zmniejsza koszt tlenowy wysiłku?