Miód – fakty i mity

Miód – fakty i mity

Miód – od wieków niezastąpiony. Czy istnieje jakiś dom, w którym go kiedykolwiek nie było? No właśnie. Czym on w ogóle jest? I co o nim wiemy oprócz tego, że jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin i spadzi?

Rodzaje miodu:

1) nektarowy- wytwarzany z nektaru roślin, wydzielonego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych
2) spadziowy – wytwarzany ze spadzi zebranej przez pszczoły z pędów roślin
3) nektarowo- spadziowy- wytwarzany częściowo z nektaru, a częściowo ze spadzi.

Kupując miód w supermarketach musimy liczyć się z tym, że niska cena ma ogromne odbicie w jakości miodu. Słoiki produkcji (najczęściej) chińskiej zawierają wodę, syropy cukrowe, soki owocowe, cukier i skrobię. Powinniśmy czytać etykiety, żeby nie kupić słoika kalorii, pozbawionego jakichkolwiek wartości odżywczych, zaopatrzonego niechcianymi dodatkami.

Wartości odżywcze i zdrowotne miodu

1) w 100g miodu znajdziemy 1mg żelaza, 5mg wapnia, 5mg magnezu, 16mg fosforu,
2) zawiera witaminy: A, B2, C, PP,
3) fruktoza w nim zawarta zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, przyśpiesza przemianę materii w tkankach,
4) poprawia wydolność mięśnia sercowego,
5) wpływa pozytywnie na poziom hemoglobiny we krwi,
6) harmonizuje wątrobę i neutralizuje toksyny,
7) zalecany dla osób, które są przepracowane, zestresowane, maja problemy z miesiączką,
8) działa kojąco, przeciwbólowo, przeciwzapalnie,
9) wzmacnia odporność,
10) leczy katar, astmę alergiczną.

Miód – fakty i mity

1. „Najlepszy miód nie krystalizuje się” – MIT

To właśnie krystalizacja jest oznaką jakości, każdy niesfałszowany miód powinien krystalizować się w okresie ok 4 miesięcy od daty rozlewu. Jeśli nasz miód stoi u nas na półce kilka miesięcy i nadal jest płynny, to z góry wiemy, że jest on marną fałszywką.

2. „Miody nektarowe są ostrzejsze, słodsze i bardziej drażniące od spadziowych” – FAKT

Każdy kto kosztował różnych rodzajów miodu, z pewnością zauważył różnicę.

3. „Miód jest dobry na kaca” – FAKT

Słodkie i odtruwające właściwości miodu są wykorzystywane do przełamania błędnego koła alkoholizmu.

miód

Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.


dieta, słatkaMogą zainteresować Cię także:

Czym zastąpić cukier? Sprawdzone sposoby na naturalną słodycz

Dieta kapuściana – jedz do syta i chudnij?

Dlaczego cukier uzależnia?

Filmoteka żywieniowa – 6 produkcji, które musisz zobaczyć!

Ortoreksja. Gdy życie kręci się tylko wokół zdrowego jedzenia…

 

Karolina Łowczak
Pasjonatka zdrowego i nieszablonowego gotowania.

Komentarze facebook

Dodano: 20.09.2015
Ciekawostki, Odżywianie