Zapewne wielu z Was lubi oglądać filmy dokumentalne o charakterze edukacyjnym, które nie tylko są dobrym sposobem na zabicie czasu, ale również mogą wzbogacić naszą wiedzę na określony temat. Również tematyka szerokopojętego żywienia nie jest pomijana. Oczywiście najpopularniejsze są programy kulinarne, zarówno te, w których mistrzowie kuchni uczą nas przygotowywania wykwintnych potraw, jak również programy gdzie mało znane gwiazdy telewizji przedstawiają nam swoją kuchnię, na której rzekomo straciły kilkanaście kilogramów. Jest jednak garstka dokumentów, które przedstawiają problem niskiej jakości żywności, nadkonsumpcji czy stołowania się w restauracjach typu fastfood.
Ciekawostki

Obalamy mity żywieniowe – czy kawa odwadnia?
Jeżeli zapytamy przeciętną osobę, czy pije kawę, oraz jak często to robi, to okaże się, że szerokie grono osób spożywa zbyt duże jej ilości. Tendencja ta widoczna jest szczególnie wśród pracowników biurowych.

Wpływ wieloskładnikowych suplementów diety na proces redukowania tkanki tłuszczowej
Jak można zaobserwować, w otaczającym nas środowisku z roku na rok rośnie współczynnik osób z nadwagą i otyłością. Jeszcze bardziej niepokojący jest fakt, że Polskie dzieci i młodzież należą pod względem nadmiernej masy ciała do europejskiej czołówki.

Pobudzające efekty kawy – badanie

Bigoreksja – gdy nigdy nie jesteś wystarczająco duży
Bigoreksja, zwana inaczej dysmorfią mięśniową, to kolejna choroba związana ze sportowym trybem życia. Tym razem dużo częściej dotyka mężczyzn, niż kobiet. Warto poznać jej objawy, bo podobnie jak w przypadku ortoreksji, trudno odróżnić je od normalnego zachowania.

Zielnik#2 Kilka słów o oregano
Oregano (lebiotka pospolita) gości w naszej kuchni od wielu wielu lat. Znane było już za czasów Hipokratesa, który uważał, że to roślina dobra praktycznie na wszystko. Starożytny uczony uznawany jest za ojca medycyny, dlatego warto zapoznać się z właściwościami tej niedocenianej współcześnie rośliny.

Bezkofeinowa zielona herbata a spalanie tkanki tłuszczowej
Każdy zabieg mający na celu zwiększenie stopnia utleniania kwasów tłuszczowych (czyli mówiąc prosto – spalania tłuszczu) jest pożądany, bez względu na to, czy mamy do czynienia z amatorem chcącym zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, czy z profesjonalnym zawodnikiem sportów wytrzymałościowych.

Gorzka czekolada zmniejsza koszt tlenowy wysiłku?

Zielnik #1 Bazylia i jej właściwości
Bazylia jest ziołem leczniczym i przyprawą o bardzo aromatycznym smaku. Dodajemy ją do wielu potraw na zimno i na gorąco. Oprócz walorów smakowych jest doskonałym składnikiem wspomagającym o właściwościach leczniczych. Możemy ją kupić świeżą lub suszoną w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Najlepiej jednak posadzić sobie ją w doniczce. W każdej chwili, czy do pesto, czy twarożku, możemy zerwać kilka świeżych listków z kuchennego parapetu!

Fastfood jako posiłek regeneracyjny?
Bardzo prawdopodobne, że większość osób, które zdecydowały się na przeczytanie tego artykułu, można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej należą osoby, które z chęcią wybierałyby po treningu określony rodzaj dań z barów szybkiej obsługi, jakich są cichymi fanami. Drugą grupę stanowią osoby, które po przeczytaniu tytuły powiedziały do siebie „Że co?! Co ten ten koleś w ogóle wypisuje?!”.