Kilka słów o odżywkach białkowych

Kilka słów o odżywkach białkowych

„A po treningu izolacik, żeby od razu odżywić mięśnie” :) W dzisiejszym tekście poruszę temat odżywek białkowych i suplementacji białkiem. Jak i kiedy je stosować? Jaki jest główny cel takiego działania? Zapraszam do lektury :)

Podział białek

Najpopularniejszym białkiem stosowanym jako odżywka jest serwatka (białko serwatkowe). Serwatka powstaje w wyniku całkowitego ścięcia mleka krowiego oraz stanowi źródło cysteiny (jednego z aminokwasów endogennych). Ale odmian białek w suplementach jest niezliczona ilość – od odżywek 100% białkowych, poprzez białkowo-węglowodanowe, które stosuje się po treningach z uwagi na stosunkowo szybkie wchłanianie (około 3 godziny), aż do kazeiny używanej niedługo przed zaśnięciem przez wzgląd na jej długi okres wchłaniania (około 6-8 godzin), by odżywiała nas przez całą noc.

Ogólnie białka dzielimy ze względu na czas jego wchłaniania oraz ze względu na pochodzenie.

Ze względu na pochodzenie są to:

– białko mleka,

– białko wołowe,

– białko jajeczne,

– białko sojowe.

 

Ze względu na czas wchłaniania:

– koncentrat – WPC (czas wchłaniania: około 1-2 godzin),

– izolat – WPI (czas wchłaniania: 30 minut – 1 godziny),

– hydrolizat – WPH (czas wchłaniania: 10-30 minut).

 

Czy warto stosować odżywki białkowe?

Zażywanie jakichkolwiek suplementów o działaniu ogólnym (tzn. niemających wpływu na konkretny układ, jak np. arginina na układ krwionośny) jest zbędne, jeśli mamy odpowiednio zbilansowaną dietę. Po co stosować odżywkę, skoro możemy jeść tyle, ile potrzebujemy? Suplementacja białkiem ma sens w momencie, kiedy, bez względu na przyczynę, nie jesteśmy w stanie dostarczyć z posiłków takiej ilości białka, by osiągnąć cele treningowe. Wtedy suplementacja odżywką białkową jest konieczna, by uzupełnić zapotrzebowanie.

 

Czy odżywkę białkową należy spożyć bezpośrednio po treningu?

Jednym z etapów (trzecim z kolei, po rozpadzie ATP oraz hydrolizie fosfokreatyny) czerpania energii przez nasz organizm jest glikoliza beztlenowa, gdzie substratami, czyli związkami, które są wykorzystywane do reakcji, by energia powstała, są glukoza, glikogen mięśniowy oraz glikogen wątrobowy. Glikogen to wielocukier, który nasz organizm przechowuje jako materiał zapasowy wykorzystywany właśnie podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Z uwagi na jego brak lub znaczne zmniejszenie zawartości, bezpośrednio po treningu powinniśmy zaopatrzyć nasz organizm w cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym (do około 30 min po treningu zjeść na przykład banana), natomiast w drugiej kolejności zająć się dostarczeniem białka oraz cukrów złożonych – do około 2 godzin po treningu.

Reasumując – białko jako suplement przydaje się wtedy, kiedy nasz organizm potrzebuje takich jego ilości, których nie damy radę dostarczyć poprzez spożywanie produktów. Jeśli decydujemy się na suplementację, powinniśmy dokładnie zorientować się w rodzajach białek dostępnych na rynku, by suplement jak najlepiej służył naszym celom treningowym.

Przeczytaj inne teksty z działu SUPLEMENTACJA.


Mogą zainteresować Cię również:

Substancje stymulujące w preparatach przedtreningowych

Trening i suplementacja kobiet

Kreatyna i jej rodzaje

Przedtreningówki – stymulanty czy omamiacze? Wpływ substancji stymulujących na trening

Czy suplementy diety działają? Czy są bezpieczne?

Adrian Prietz
Miłośnik zagadnień suplementacyjnych, ratuje ludzi w szeregach WOPR.

Komentarze facebook

Dodano: 23.01.2017
Suplementacja