Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że im bardziej brązowy banan, tym bardziej dojrzały, przez co smaczniejszy i bardziej słodki. Dodatkowo brązowe banany mają więcej wartości odżywczych niż te zielone, niedojrzałe. I świetnie nadają się do wypieków!
Składniki:
> 1 bardzo dojrzały banan;
> 80 g chudego serka twarogowego;
> 50 g płatków owsianych;
> 50 g jogurtu naturalnego 0%;
> Jedno jajko;
> Pół łyżeczki proszku do pieczenia;
> Łyżeczka oleju kokosowego;
> ½ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Rozgnieć banana widelcem. Dodaj jajko, jogurt i olej kokosowy, i wszystko dokładnie wymieszaj. Płatki owsiane zmiel na mąkę i dodaj do masy (możesz użyć gotowej mąki owsianej). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz babeczki przez 15-20 minut. Pod koniec pieczenia możesz sprawdzić, czy babeczki są gotowe, wbijając w nie patyczek. Jeżeli będzie on suchy, będą gotowe. Babeczki wystudź i podawaj z serkiem.
Wartości odżywcze:
Węglowodany: 69 g
Białko: 28 g
Tłuszcz: 15 g
Energetyczność: 520 kcal
Smacznego!
Sprawdź inne nasze PRZEPISY
Może zechcesz upichcić coś jeszcze:
Smoothie – Zielono mi (141 kcal)
Pieczony kalafior w sosie barbecue (128 kcal)
Bananowe naleśniki z mąki owsianej (480 kcal)
Duszony kurczak z ryżem i zielonym groszkiem (900 kcal)