Żywienie w sporcie

Krótkoterminowe wykluczenie gluteny z diety a wydolność sportowców

Krótkoterminowe wykluczenie gluteny z diety a wydolność sportowców

Ostatnimi czasy moda na różnego rodzaju diety zmienia się niemal tak często, jak moda z włoskich wybiegów. Co pół roku ktoś inny ogłasza się guru dietetyki i twierdzi, że jego dieta jest najlepsza, przynosi największe rezultaty w najkrótszym czasie, a to wszystko niewielkim kosztem. Co jakiś czas uwaga mediów skupia się na eliminacji danego składnika z diety, uznając go winnym za wszystko, co złe.

Dodano: 08.04.2016 Kategoria: Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Robienie wagi w MMA

Robienie wagi w MMA

Mixed Martial Arts (MMA) jest jednym z najszybciej rozwijających się sportów na świecie. W sportach walki zawodnicy startują w różnych kategoriach wagowych, w przypadku MMA jest ich jedenaście. Wprowadzenie ich ma na celu wyrównanie szans pomiędzy walczącymi ze sobą zawodnikami.

Dodano: 19.03.2016 Kategoria: Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Wpływ diety na występowanie problemów żołądkowo-jelitowych podczas ultramaratonu

Wpływ diety na występowanie problemów żołądkowo-jelitowych podczas ultramaratonu

Problemy żołądkowo-jelitowe są jednymi z największych, a zarazem najczęstszych dolegliwości spotykanych u biegaczy długodystansowych. Statystyki pokazują, że mogą one dotyczyć nawet blisko połowy biegaczy startujących na dystansach powyżej 60 km. Wśród najczęściej występujących objawów wymienia się nudności, wymioty, skurcze brzucha oraz biegunkę.

Dodano: 27.02.2016 Kategoria: Odżywianie, Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Nawodnienie a wydolność fizyczna

Nawodnienie a wydolność fizyczna

O prawidłowym nawodnieniu mówi się wiele i wydawać by się mogło, że temat ten powinien być znany każdemu sportowcowi. Niestety jednak wciąż spotyka się zawodników, niekoniecznie tych młodych i niekoniecznie słabych, którzy ten aspekt pomijają.
Dodano: 23.01.2016 Kategoria: Trening, Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Posiłki zastępcze (MRP) - jak radzić sobie z dietą w przypadkach ekstremalnych?

Posiłki zastępcze (MRP) – jak radzić sobie z dietą w przypadkach ekstremalnych?

Mamy Nowy Rok, więc jak co roku wiele osób stawia sobie za cel zrzucenie kilku kilogramów. Z całą pewnością niezbędny będzie do tego przynajmniej jeden z dwóch czynników: poprawa w sposobu odżywiania (zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym) oraz wzrost aktywności fizycznej. Oczywiście optymalnym rozwiązaniem jest połączenie obu tych czynników, co niewątpliwe przyspieszy okres wystąpienia pożądanych rezultatów w redukcji tkanki tłuszczowej.

Dodano: 15.01.2016 Kategoria: Odżywianie, Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Indeks i ładunek glikemiczny w praktyce sportowca

Indeks i ładunek glikemiczny w praktyce sportowca

Bardzo często w Internecie i innych mediach można spotkać się z pojęciem indeksu glikemicznego (IG), a nawet z dietami opartymi o ten wskaźnik. Trochę mniej popularny jest termin ładunku glikemicznego. W tym artykule chciałbym zaznajomić Was z oboma terminami oraz wskazać, jak praktycznie z nich korzystać w celu poprawy regeneracji i odbudowy powysiłkowej.
Dodano: 18.11.2015 Kategoria: Odżywianie, Trening, Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Ładowanie węglowodanami

Ładowanie węglowodanami

Każdy zawodnik dyscyplin wytrzymałościowych prędzej czy później zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa każdego dnia. Kolejnym etapem jest poszukiwanie strategii żywieniowych, które w jakiś sposób mogą poprawić adaptację organizmu do podejmowanego wysiłku w trakcie startów. Jedną z najstarszych, a zarazem najbardziej popularnych strategii, jest ładowanie węglowodanami. Prawda jest taka, że każdy o niej słyszał, każdy interpretuje ją na swój sposób, a już na pewno każdy realizuje zupełnie inaczej od pozostałych.
Dodano: 04.11.2015 Kategoria: Odżywianie, Żywienie w sporcie Czytaj więcej
Wpływ diety na wydolność podczas treningu

Wpływ diety na wydolność podczas treningu

Rodzaj diety, jaką spożywamy, ma istotny wpływ na naszą zdolność do wysiłku. Zestawiając diety, które składają się z różnych składników, a takiej samej ilości energii, możemy zauważyć, że nasza maksymalna wydolność podczas treningu może wahać się od 55 do 165 minut! Przedstawię tę zależność na przykładzie diety mieszanej, wysokowęglowodanowej oraz białkowo-tłuszczowej. Jako przykładową aktywność dla każdej z diet wybrałam trucht na płaskiej powierzchni.

Dodano: 26.10.2015 Kategoria: Odżywianie, Trening, Żywienie w sporcie Czytaj więcej