Tego nie wiesz o herbacie

Tego nie wiesz o herbacie

Trudno w to uwierzyć, ale herbata to używka. Zaliczana jest do nich ze względu na działanie pobudzające w organizmie. Łatwy do niej dostęp, przygotowanie i walory smakowo-zapachowe sprawiają, że jest najczęściej zażywaną używką przez człowieka. 

Herbata to nic innego jak napar sporządzony z odpowiednio przygotowanych młodych liści i ich pąków, pochodzących krzewu zwanego Camelia. Ze względu na pochodzenie wyróżniamy niezliczone rodzaje herbat. Najbardziej popularne są te podzielone na kolory: białe, zielone, żółte, czerwone i czarne. Każda z nich produkowana jest w inny sposób i równie inne posiada właściwości dla organizmu. W sklepach możemy znaleść również herbaty nieprodukowane z rodzaju Camelia. Są nimi: Mate, Rooibos, Honey bush i Lapacho. Mając taki wybór na rynku spożywczym, nic dziwnego, że pijemy je tak często i tak chętnie.

Co ma w sobie herbata?

1) związki polifenolowe i garbniki, których w herbacie jest od 13-30% – decydują o smaku i nadają napojowi gorzki smak. Działają przeciwutleniająco i odkurczają naczynia krwionoślne,
2) kofeina (w herbacie zwana teniną) – około 3-5%. Jest wolno przyswajalna, co korzystnie wpływa na obecność polifenoli,
3) związki białkowe, polifenoli i enzymy stanowią 16-25% herbaty, które decydują o aromacie, smaku oraz barwie,
4) witaminy: B-karoten, B1, B2, C, P i K. Najwięcej znajdziemy ich w herbatach czerwonych i zielonych,
5) składniki mineralne: potas, wapń, magnez, miedź, mangan, fluor, fosfor i jod.
6) teanina- to dzięki niej po wypiciu herbaty czujemy się zrelaksowani i lepiej skoncentrowani. Dodatkowo stymuluje pracę mózgu i obniża ciśnienie.

Musimy być świadomi, że znaczenie zdrowotne herbaty jest niewielkie, nie możemy traktować jej jako jedyne źródło witamin czy składników mineralnych. Najbardziej zalecane jest picie zielonych herbat, ponieważ właśnie w nich najwięcej składników mineralnych przechodzi do naparu. Mimo iż zaliczana jest do używek, to jest zdrową używką, dlatego możemy ją pić w dowolnej ilości.

tea-438480_1280 (1)

Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.


sok, owoce, fitMogą zainteresować Cię także:

Bardzo OWOCny artykuł (dla twojego organizmu)

Dieta Paleo – ciekawa moda żywieniowa

Cała prawda o błonniku

Ta wspaniała witamina D

Zasady zdrowego grillowania

Karolina Łowczak
Pasjonatka zdrowego i nieszablonowego gotowania.

Komentarze facebook

Dodano: 27.09.2015
Ciekawostki, Odżywianie