Dieta RAW FOOD lekiem na całe zło?

Dieta RAW FOOD lekiem na całe zło?

Dieta RAW FOOD na świecie jest tak popularna, jak popularny u nas stał się weganizm. Kafejki i restauracje serwujące wyłącznie surowe jedzenie to norma w Nowym Jorku czy Los Angeles. W Polsce również ten sposób żywienia znajduje już swoich pierwszych zwolenników. Ale na czym właściwie polega dieta RAW FOOD i co dobrego niesie dla naszych organizmów?

Co to jest dieta RAW FOOD?

RAW FOOD oznacza po prostu surową dietę, czasem nazywaną zamiennie witarianizmem. Jest to jakby powrót do sposobu żywienia naszych przodków, którzy czerpali energię z tego, co sami zebrali.  To znaczy, że dieta RAW FOOD obfita jest przede wszystkim w nieprzetworzone warzywa i owoce, a także strączki, nasiona i rośliny. Menu powinno opierać się przynajmniej w 70% na surowych produktach, ponieważ obróbka cieplna zmienia jakość żywności. Pod wpływem smażenia, pieczenia, czy gotowania, pokarm traci większość cennych witamin i składników odżywczych, a w dodatku ich przyswajalność zmniejsza się. Podgrzewając jedzenie, pozbywamy się z niego również niezbędnych enzymów. A skoro nie dostarczamy enzymów z pożywieniem, organizm musi czerpać je ze swoich  własnych zasobów, chociażby do trawienia. Niestety raz wykorzystane enzymy nie odradzają się same, a bez nich tracimy zdolność do obrony przed infekcjami i cięższymi chorobami, takimi jak cukrzyca, depresja, artretyzm, miażdżyca, a nawet rak.

RAW FOOD lekiem na nieuleczalne choroby?

Impulsem do stworzenia surowej diety była właśnie jedna z takich chorób. Paul Nison, twórca witarianizmu, w wieku 20 lat zapadł na chorbę Leśniowskiego-Crohna (proces zapalny ściany przewodu pokarmowego) oraz na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, postanowił na własną rękę poszukać lekarstwa. Zaczął od zmiany swojego sposobu odżywiania. Porzucił niezdrowe nawyki i w wyniku eksperymentów na sobie, wyeliminował produkty, które działały niekorzystnie na jego organizm. Włączył do codziennego menu surowe owoce i warzywa, aby wreszcie całkowicie porzucić przetworzoną żywność. Raw food wyleczyło go z „nieuleczalnej” choroby. W późniejszym czasie okazało się, że surowa dieta sprzyja odchudzaniu i w walce z otyłością. Pomaga w pozbyciu się migrenowych bólów głowy, alergii i schorzeń jelit. Ale co najbardziej zaskakujące, przy odżywianiu w 100 procentach surowo, odnotowano przypadki cofnięcia nowotworów.

Piramida surowej diety RAW FOOD

U podstawy piramidy żywieniowej, do której stosujemy się w diecie RAW FOOD, znajduje się nic innego jak życiodajna woda. Bazą posiłków powinny być natomiast zielone warzywa liściaste. Codziennie należy spożywać surowe warzywa i owoce. Jadłospis urozmaicamy kiełkami oraz  warzywami strączkowymi, które są tutaj źródłem białka. Tłuszcze dostarczymy z orzechami, pestkami i ziarnami. Chociaż wszystkie składniki diety to bomby witaminowe, dodatkowo jeszcze wspieramy funkcje organizmu różnego rodzaju ziołami, wodorostami i drożdżami.

W jaki sposób przejść na dietę RAW FOOD?

Po pierwsze, niezbędna jest konsultacja lekarska przed przejściem na surową dietę. W trakcie diety warto powtarzać badania, aby mieć całkowitą pewność, że służy nam ona, a nie szkodzi i w razie potrzeby dokonać pewnych zmian.

Największym błędem jest porzucenie starych nawyków żywieniowych z dnia na dzień. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, jak bardzo łączymy jedzenie z emocjami. Kiedy nagle wywrócimy swoją dietę do góry nogami, nie tylko nie wytrwamy w nowych postanowieniach, ale zafundujemy sobie frustrację i huśtawkę emocjonalną. Po drugie, RAW FOOD oczyszcza organizm z toksyn. Jeżeli z dnia na dzień zaczniesz jeść tylko surowe pokarmy, paradoksalnie obciążysz swój układ odpornościowy. Może to poskutkować  między innymi bólami głowy lub pogorszeniem się stanu cery.

Dietę RAW FOOD wprowadzaj stopniowo. Najpierw zrezygnuj z wysokoprzetworzonych produktów, a ze sklepowych półek wybieraj takie, które równie dobrze mógłbyś znaleźć w naturze. Warto postawić na żywność ekologiczną. Powoli rezygnuj z gotowania, smażenia i pieczenia – tu gdzie możesz zrobić to bez żalu. Jeśli wyrzucenie jakiegoś produktu z diety wiąże się dla Ciebie z bólem, nie eliminuj go, a ogranicz. Być może z czasem będziesz w stanie z niego zrezygnować, ale nie rób nic wbrew swojemu komfortowi psychicznemu. Wprowadź do codziennego jadłospisu surowe warzywa i owoce, a także świeżo wyciskane soki. Obserwuj, jak zmiany wpływają na trawienie, stan cery i włosów, Twoją witalność i energię, a z czasem RAW FOOD być może stanie się Twoim stylem życia :)

590931

Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.


Mogą zainteresować Cię także:

warzywaTłuszcze w diecie – niezbędne dla zdrowia i dobrej formy!

Dieta jajeczna – czy warto?

Przyprawy podkręcające smak i metabolizm

Filmoteka żywieniowa – 6 produkcji, które musisz zobaczyć!

Jak bezboleśnie pozbyć się cukru z diety? Podpowiadamy!

Dominika Leszczyńska
Autorka bloga I can be fit. Zakochana we wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej :)

Komentarze facebook

Dodano: 24.04.2017
Katalog diet, Odżywianie