Alergie pokarmowe dotykają coraz większą część naszego społeczeństwa. Wiele osób boryka się z uczuleniem na laktozę, jajka czy gluten. W takich sytuacjach wskazane jest odstawienie alergenu. Doskonałym przykładem rezygnacji z produktu uczulającego jest dieta bezglutenowa.
Cele diety
Celem diety bez glutenu nie jest utrata kilogramów, chociaż odpowiednio dobrany jadłospis może skutkować chudnięciem. Gluten jest mieszaniną dwóch białek: gluteniny i gliadyny. Występuje on w większości zbóż, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu, owsie, orkiszu czy życie. Kuracja bezglutenowa skierowana jest głównie dla osób cierpiących na celiakię oraz nietolerancję glutenu. Z drugiej strony, w 2011 roku australijski naukowiec Peter Gibson stwierdził, że gluten odpowiedzialny jest za zmęczenie, bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia, biegunki, zaparcia, stwardnienie rozsiane, choroby autoimmunologiczne, Hashimoto, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, opryszczkę i wiele innych dolegliwości. Dlatego w ostatnim czasie przybywa zwolenników diety pozbawionej glutenu i wielu ludzi niedotkniętych nietolerancją również odżywia się bezglutenowo. Ten fakt wykorzystuje branża spożywcza, bezustannie wypuszczając na rynek zamienniki pozbawione tej mieszany białek: bezglutenowe pieczywo, makaron czy słodycze.
Jakie produkty zawierają gluten?
Podczas tej kuracji należy odstawić produkty na bazie pszenicy, żyta, orkiszu, jęczmienia i owsa. Teoretycznie jest to prosta sprawa. Zboża występują przede wszystkim w pieczywie, makaronach, wypiekach czy ciastkach. Jednak, nie wystarczy wykluczyć z diety jedynie tych produktów. Gluten obecny jest również w wielu wyrobach spożywczych, których o jego obecność byśmy ich nie posądzali, jak np. parówki, wędliny, pasztety, nadziewane czekolady, jogurty czy leki. Gluten występuje również w wielu rodzajach alkoholu, jak np. w piwie, dlatego warto z niego zrezygnować. Wielu zwolenników diety bezglutenowej robi z tej kuracji sposób na życie.
Zwolennicy i przeciwnicy diety bezglutenowej
Jest wielu przeciwników diety bezglutenowej. Twierdzą oni, że szkodliwość glutenu jest mitem.
Z drugiej strony zwolennicy podkreślają, że odstawienie tej substancji korzystnie wpływa na stan zdrowia, poprawia wygląd skóry, zapobiega wzdęciom, niestrawności, zaparciom, niweluje efekty wielu chorób, łagodzi objawy opryszczki, i tak dalej.
Najlepiej jest przetestować kurację na własnym ciele. Warto na okres dwóch miesięcy odstawić produkty zawierające gluten – w tym czasie należy obserwować swój organizm, cerę i nastroje, zwłaszcza, że rezygnacja z glutenu nie powinna wywołać żadnych niekorzystnych zmian. Niestety, mieszanina tych białek rozkłada się przez długi czas, dlatego efekty możemy zaobserwować dopiero po kilku tygodniach.
Dieta a aktywność fizyczna
Podczas stosowania diety bezglutenowej warto podjąć aktywność fizyczną. Sport to zdrowie, nie tylko pomaga nam walczyć ze zbędnymi kilogramami i modeluje figurę, ale także wzmacnia organizm, stymuluje odporność i pozwala uporać się ze stresem.
Podsumowanie
Dieta bezglutenowa to nie kolejna dieta cud, która odchudza w ekspresowym tempie. Kuracja ta jest sposobem na życie, który ma nam zapewnić zdrowie i zapobiegać wielu dolegliwościom.
Zobacz inne teksty z działu ODŻYWIANIE
Może zainteresować Cię także:
Bigoreksja – gdy nigdy nie jesteś wystarczająco duży
Przyprawy podkręcające smak i metabolizm
Gorzka czekolada zmniejsza koszt tlenowy wysiłku?
Jak bezboleśnie pozbyć się cukru z diety? Podpowiadamy!
Podstawowe zasady żywienia w piłce nożnej
Duszony kurczak z ryżem i zielonym groszkiem (900 kcal)