Czy grillowanie może być groźne dla zdrowia?

Czy grillowanie może być groźne dla zdrowia?

Podczas grillowania zachodzi proces, w którym wytwarzają się substancje chemiczne. Według badaczy przyczyniają się one do rozwoju nowotworów. Oczywiście wszystko jest dla ludzi i grill nie jest wyrokiem dla człowieka, ale są pewne grupy substancji, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.


HCAs
, inaczej heterogeniczne aminy, które powstają przede wszystkim w mięsach, rybach i jajkach, czyli produktach zawierających białko. Wytwarzają się podczas grillowania, obróbki cieplnej na patelni czy nad ogniskiem. Podczas eksperymentalnych badań stwierdzono, że heterogeniczne aminy negatywnie wpływają na DNA, w dalszej konsekwencji wywołując większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Nie jest to oczywiście natychmiastowe działanie. Jest ono zależne między innymi od indywidualnych uwarunkowań każdego z nas i możliwości wytwarzania enzymów, które chronią nasz organizm przez zniszczeniem. Pamiętaj, że im wyższa temperatura na grillu, tym większe wytwarzanie HCAs! (zazwyczaj grilujemy w temperaturze 200 stopni Celcjusza, a HCAs wytwarzają się już przy 150 stopniach).

summer-577240_1280

PAHs, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne mają konsekwencje rakotwórcze. Pewnie nie raz podczas grillowania woda i tłuszcze, które spływają na ogień w specyficzny sposób „buchają”. Właśnie wtedy na mięsie czy innych składnikach osiada substancja PAHs. Związki PAHs są też w dymie tytoniowym czy dymach samochodowych, których staramy się unikać! Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne potrzebują wyższej temperatury niż HCAs (200 stopni Celciusza). Jednak nadal jest to temparatura, w której zachodzi proces grillowania.

W kolejnym tekście omówię zasady zdrowego grillowania, które pomogą wam zminimalizować zagrożenia! Zostańcie z nami :)

sausage-428067_1280

Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.


590931

Mogą zainteresować Cię także:

Zasady zdrowego grillowania

Ta wspaniała witamina D

Cała prawda o błonniku

Napoje gazowane – jak wpływają na nasz organizm?

Głodówka – jeden z grzechów głównych niemądrego odchudzania

Karolina Łowczak
Pasjonatka zdrowego i nieszablonowego gotowania.

Komentarze facebook

Dodano: 28.09.2015
Odżywianie, Zdrowe żywienie