Fastfood jako posiłek regeneracyjny?

Fastfood jako posiłek regeneracyjny?

Bardzo prawdopodobne, że większość osób, które zdecydowały się na przeczytanie tego artykułu, można podzielić na dwie grupy. Do pierwszej należą osoby, które z chęcią wybierałyby po treningu określony rodzaj dań z barów szybkiej obsługi, jakich są cichymi fanami. Drugą grupę stanowią osoby, które po przeczytaniu tytuły powiedziały do siebie „Że co?! Co ten ten koleś w ogóle wypisuje?!”.

Oczywiście większość źródeł naukowych określa skład jakościowy i ilościowy posiłku regeneracyjnego w zależności od wysiłku, który podejmowaliśmy. Określona jest także pora jego spożycia. Zazwyczaj możemy znaleźć zalecenia, aby spożywać produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które w szybkim tempie pomogą odbudować uszczuplone pod wpływem wysiłku zapasy glikogenu mięśniowego. Kolejnym zaleceniem jest podaż pełnowartościowego białka w ilości 20-25 g możliwe szybko po zakończonym treningu. Do innych zaleceń możemy zaliczyć unikanie produktów bogatych w błonnik oraz zawierających duże ilości tłuszczu, gdyż oba składniki będę ograniczały tempo odbudowy zapasów cukru w mięśniach.

Oczywiście nie znajdziemy wśród proponowanych posiłków potreningowych dań z restauracji typu fast food. Jednak znaleźli się naukowcy, którzy postanowili porównać wpływ spożycia fast foodu i popularnych suplementów diety spożywanych po wysiłku w kontekście odbudowy glikogenu mięśniowego.

Metoda

Jedenastu uczestników ukończyło dwie próby, które dzieliło od siebie 7 dni przerwy. Zawodnicy wykonywali 90 minutową jazdę na rowerze składającą się z 10 minutowej rozgrzewki i 10 interwałów oraz 20 minut jazdy na niższej intensywności, której celem było możliwe duże wyczerpanie rezerw glikogenu mięśniowego, po której losowo spożywali suplementy diety (SS) lub fasfood (FF) w ciągu 4 h przerwy regeneracyjnej.

Po przerwie zawodnicy brali udział w 20 km jeździe indywidualnej na czas, która służyła jako test ich wydolności po uprzednim spożyciu SS lub FF. Wszyscy badani zostali poinstruowani, aby utrzymać identyczne spożycia posiłków oraz płynów na 24 h przed kolejnym badaniem, które miało miejsce po 7 dniach. Badani nie spożywali pokarmów na 12 h przed każdą próbą. Zarówno grupa SS jak i FF miała określony skład spożywanych posiłków, który w przeliczeniu na kilogram masy ciała dostarczał 1,54 g węglowodanów, 0,24 g tłuszczu oraz 0,18 g białka. Po ukończeniu próby wysiłkowej oraz po 4 h przerwie regeneracyjnej badani mieli robioną biopsję mięśni. W momencie zakończenia oraz po 30, 60, 120, 150, 180 i 240 minutach pobierano badanym krew, oraz wypełniali oni przygotowany kwestionariusz.

Wyniki

Nie zauważono statystycznie istotnej różnicy w biopsji mięśni pomiędzy obiema próbami. Również badanie stężenia insuliny podczas 7 różnych pomiarów po wysiłku nie wykazało różnicy pomiędzy FF, a SS. Wykazano brak wpływu obu strategii żywieniowych na profil lipidowy pomiędzy pomiarem bezpośrednio po wysiłku i po 4 h przerwie regeneracyjnej. Również zanotowano brak wpływu strategii żywieniowej na wynik uzyskiwany w 20 km jeździe na czas na cykloergometrze rowerowym. Kwestionariusz nie wykazał istotnych statystycznie różnic bez względu na zastosowany model żywienia w okresie regeneracyjnym, jednakże badani czuli się bardziej syci spożywając suplementy diety w ciagu 2 pierwszych godzin okresu regeneracyjnego.

Komentarz

Jak wykazało badanie, brak jest istotnych różnic w wyborze jakościowym posiłku regeneracyjnego, o ile ilość poszczególnych składników jest odpowiednia do prawidłowej regeneracji. Zarówno żywność dedykowana sportowcom, mająca na celu przyspieszyć proces regeneracji powysiłkowej, jak i żywność typu fast food okazały się tak samo skuteczną strategią żywieniową w kontekście uzupełnienia strat w glikogenie mięśniowym. Warto jednak zauważyć, że produktu w grupie FF były dobrane w odpowiedni sposób, aby wspierać proces regeneracji. Zwykły konsument udający się do baru/restauracji szybkiej obsługi nie kieruje się składem odżywczym posiłku oraz dobraną do potrzeb ilością, tylko kwestiami smaku i realizacji potrzeb organoleptycznych. Stąd o ile dobrze zestawiony i przeliczony dla indywidualnej osoby fast food jednorazowo może sprawdzić się jako posiłek regeneracyjny, o tyle częste spożywanie żywności tego typu, nie spełniające założenia o zbilansowanym posiłku, przyczyni się raczej do ujemnego wpływu na proces regeneracji powysiłkowej i/lub gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej.

Źródło:

Cramer, M. J., Dumke, C. L., Hailes, W. S., Cuddy, J. S., & Ruby, B. C. (2015). Post-exercise Glycogen Recovery and Exercise Performance is Not Significantly Different Between Fast Food and Sport Supplements. International journal of sport nutrition and exercise metabolism.

risen burger auf dem tisch

Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.


11113953_1641852022765687_6699450933670421208_oMogą zainteresować Cię także:

Co po treningu? Białko vs. węglowodany

Nawodnienie a wydolność fizyczna

Węglowodany przed treningiem? Jak najbardziej!

Posiłki zastępcze (MRP) – jak radzić sobie z dietą w przypadkach ekstremalnych?

Gorzka czekolada zmniejsza koszt tlenowy wysiłku?

Mateusz Gawełczyk
Absolwent Uniwersytetu Medycznego, współzałożyciel PTDS, szkoleniowiec.

Komentarze facebook

Dodano: 26.11.2016
Ciekawostki, Żywienie w sporcie