Cała prawda o błonniku

Cała prawda o błonniku

Każdy słyszał, że  błonnik jest zdrowy i warto go jeść. I tu mogę się zgodzić w 100%!  Nie każdy jednak wie, czym on właściwie jest, jak działa, i dlaczego można uznać go za  niezwykle ważny dla naszego organizmu.

Czym jest błonnik i jak wpływa na nasz organizm?

Błonnik jest włóknem roślinnym, które buduje ściany komórkowe roślin. Jest węglowodanem nieprzyswajalnym, nietrawionym przez nas, ale jego działanie fizjologiczne możemy postawić na półce zaraz obok witamin.

Ze względu na rozpuszczalność błonnik dzielimy na frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Te, które się rozpuszczają, czyli pektyny, śluzy i gumy, odpowiedzialne są za wiązania: cholesterolu (obniżają jego stężenie), wody (dzięki temu wiązaniu WYTWARZA SIĘ POCZUCIE SYTOŚCI!!), kwasów chlorowych. Zapamiętaj: najlepszym ich źródłem są OWOCE.

Przechodząc do frakcji nierozpuszczalnych w wodzie, musimy wiedzieć, że ich głównym źródłem są ziarna, otręby, nasiona roślin strączkowych, niektóre owoce i warzywa. Ich zadaniem jest ucisk na przewód pokarmowy, przez przyśpieszoną perystaltykę jelit, a w konsekwencji powodują szybsze wydalanie. Jednocześnie usuwają toksyczne i zbędne składniki z układu pokarmowego.

Błonnik a odchudzanie!

Najprzyjemniejszą jednak właściwością błonnika jest jego wpływ na utratę zbędnych kilogramów. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców (bogate źródła błonnika), które nie są łatwo przyswajalne i mają dość niski indeks glikemiczny (IG), więc nie wpływają one znacznie na przyrost masy ciała. Po związaniu z wodą -„wypełnia żołądek” i daje wrażenie sytości na dłużej.

Gdzie jeszcze ten błonnik?

Najwięcej błonnika pokarmowego zawierają: otręby pszenne (42mg na 100g), siemię lniane (36mg na 100g), kiełki pszenicy (25mg na 100g) oraz produkty zbożowe z grubego przemiału. Powodują one zwiększenie masy stolca (1 gram błonnika może zwiększyć jego masę do 9g!) oraz przyśpieszenie pracy jelit. Dobrymi źródłami są też: grzyby (borowiki, kurki), orzechy (migdały, włoskie, ziemne), warzywa (brukselka, seler, awokado, cebula, marchew, brokuły, kapusta).

SIEMIĘ

Grafika: Siemię lniane

OPTYMALNA DZIENNA DAWKA BŁONNIKA POKARMOWEGO TO 25-40 GRAMÓW

PSZENICA

Przeczytaj inne teksty z działu ODŻYWIANIE.


piękna młoda kobieta z trenerem na siłowniMogą zainteresować Cię także:

Ta wspaniała witamina D

Zdrowe bomby kaloryczne

Racjonalne odżywianie – ile jeść? kiedy jeść?

Głodówka – jeden z grzechów głównych niemądrego odchudzania

15 zasad zdrowego odżywiania

 

Karolina Łowczak
Pasjonatka zdrowego i nieszablonowego gotowania.

Komentarze facebook

Dodano: 24.10.2016
Odżywianie, Zdrowe żywienie